INFO RUMPAI LAUT


RUMPAI LAUT
KOLAGEN | IBU KOLAGEN | KOLAGEN MENTAH | KOLAGEN ASLI | KOLAGEN RUMPAI LAUT | SARANG BURUNG LAUT

INFO RUMPAI LAUT
Rumpai laut sudah lama dijadikan makanan kesihatan oleh orang-orang Negeri China, Jepun serta Korea. Ini adalah kerana rumpai laut merupakan tumbuhan istimewa yang mempunyai semua khasiat yang ada pada sayur-sayuran dan terdapat 64 jenis mineral yang hanya wujud pada rumpai laut sahaja. Malah ada orang cina menggelar rumpai laut ini sebagai "Sarang Burung Orang Miskin"

 Namun tidak semua rumpai laut sesuai untuk manusia. Antara rumpai laut yang paling sesuai untuk manusia ialah daripada jenis Eucheuma Cottonii. Pada mulanya hanya boleh didapati tumbuh secara liar di perairan Sabah, namun kini industri penanaman rumpai laut bernilai berbilion - bilion ringgit. Malah, kerajaan Malaysia juga telah mengisytiharkan yang industri rumpai laut sebagai 'berimpak tinggi' dalam Rancangan Malaysia Ke-Sembilan. Jesteru Daerah Semporna dikehendaki untuk menghasilkan 250,000 tan metrik rumpai laut pada tahun 2010.

"Jika Ginseng dianggap sebagai RAJA SEGALA HERBA,
maka Rumpai Laut Eucheuma Cottonii,wajar digelar RATU SEGALA MAKANAN..!!"Keratan akhbar yang menceritakan tentang khasiat rumpai laut

Kesan nutrien daripada rumpai laut keatas tubuh badan manusia


Nisbah khasiat rumpai laut berbanding makanan lain


KHASIAT RUMPAI LAUT DALAM RANCANGAN PANORAMA PADA TAHUN 2008KHASIAT RUMPAI LAUT DALAM RANCANGAN NONA PADA 20 MEI 2012No comments:

Post a Comment